Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

KOMUNITI GABUNGAN ANAK - ANAK GAYONG

Komuniti Gabungan Anak-Anak Gayong SeMalaysia

MARI DENGAR LAGU


MusicPlaylist

BAKA IPD KUALA MUDA

Rabu, 6 Januari 2010

ISU PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH

Sejak akhir - akhir ini pihak kristian atau orang kafir berusaha untuk menyamakan atau menyatukan tuhan mereka dengan kita . Kita sebagai umat islam akan rasa geram dan tersentuh bila kejadian ini berlaku . Kalimah Allah sering termaktub dalam ai-quran dan As Sunah dan ia digelar sebagai ism al- zat iaitu kata nama yang melambangkan secara lansung Zat Allah S.W.T . Mungkin kelihatan ganjil apabila ada beberapa pihak non muslim di negara ini mahu menggunakan kalimah Allah swt dalam penerbitan mereka , katalog mahupun signboard .
mana-mana umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah ‘Allah’ dalam akhbar mingguanHerald-The Catholic Weekly dalam penerbitannya boleh membawa kepada kekufuran.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din berkata, menyokong kepada sesuatu perkara yang salah di sisi Islam juga secara tidak langsung boleh menyebabkan berlakunya kekufuran dan syirik

“Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka.

“Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama,” katanya dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.

“Hal Allah ini adalah hal agama, jadi tempat penyelesaiannya adalah di Mahkamah Syariah.

“Kenapa nak bawa kes ini ke Mahkamah Sivil? Saya menyeru kes ini supaya kes ini diselesaikan di Mahkamah Syariah,” katanya.

Cuba kita lihat Tokoh agama dinegara ini membantah keras terhadap penggunaan kalimah allah . Saya menyeru kepada golongan remaja marilah kita sama- sama menyokong dan membanteras perbuatan ini habis - habisan . Janganlah kita asyik bersenang dan berseronok dengan dunia remaja kita .

Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah, sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah Al Imran ayat 64 yang bermaksud.

‘‘Katakanlah: Hai Ahli Kitab,marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan Dia dengan sesuatu pun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya sebagai tuhan selain
Allah’’.

1 ulasan:

  1. Aslkm,slm ziarah,nice blog.Erm,nak tahu info yang unik x ? jom ke blog saye ni di http://tolongsenyap.blogspot.com ,n jgn lupe linkkn blog ni jgak,ok bye

    BalasPadam